Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik sürecinde hormonal değişimle beraber dişeti hastalığı görülme oranı son derece fazladır. Doğru ve düzenli diş bakımıyla bunun önüne geçmek mümkündür. Diş fırçalamanın yanı sıra düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.

Hamilelikten önce dişetlerinin ve dişlerin bakımının sağlanması anne ve bebek için son derece önemlidir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile hamilelik planlanmadan yapılan ağız ve diş muayenesi konforlu bir hamilelik geçirmenizi sağlar. Diş etlerinde bulunan küçük irritasyonlar bile hamilelik döneminde hormonların etkisiyle iltihaplı diş etlerine dönüşebilir aynı zamanda gözle görülmeyen minik diş çürükleri hamilelik döneminde hızla ilerleyip ağrılı bir hal alabilir.

Hamileliğin ikinci üç aylık periyodu yani 3-6 aylık zaman aralığında acil diş tedavileri yapılabilir. İlk ve son üç aylık dönemde ise diş tedavileri önerilmez.

Hamilelik döneminde diş kaybı sıklıkla görülmektedir. Bu durum normal değildir ve annenin yeterince kalsiyum içeren besinler almamasından kaynaklanır. Unutmamalıyız ki doğa yeni doğan tarafındadır. Bebek kemik gelişimi için besinlerden kalsiyum bulamazsa bunu annenin kalsİyum kaynaklarından alır. Bu da annenin kemik yapısında yıkımlara neden olur ve destek bulamayan dişlerde kayıp görülebilir. Bu sebepten hamile bayanlar bol protein ve kalsiyım içeren gıdalar tüketmeli, kalsiyumun emilimi için günde en az 15 dakika gün ışığına çıkmalıdır.

Son Yazılar
Tam dişsiz ağızlarda her çeneye sadece 4 implant uygulanarak cerrahinin yapıldığı gün üzerine sabit bir hibrit protezin vidalanmasıyla hastanın sabit [Devamı]
Özellikle ön bölge dişlerinizde çapraşıklık varsa ve diş teli takmak istemiyorsanız size invisalign sistemini önerebiliriz. İnvisalign sisteminin ismi İnvisible (görünmez) [Devamı]
Ağız içerisindeki ‘streptekokus mutans ve laktobasillus’ adlı 2 bakteri grubunun elverişli ortamı bulduklarında çürük oluşturmak için sadece 20 dakika süreye ihtiyacı [Devamı]
Fındık fıstık nohut badem leblebi gibi sert kuruyemişler lokum sakız kuru incir karamel gibi yapışkan yiyecekler kızarmış ekmek simit [Devamı]
1. Sağlıklı dişler  kökleri ile çiğneme kuvvetlerini çene kemiğine iletirler. Eğer bir ya da birden fazla diş kaybedildiği zaman çiğneme kuvvetleri [Devamı]
Dişlerimizin üzerinde oluşan çürükler koyu siyah renkte görülür. Yediğimiz yiyecekler bakteriler tarafından parçalanarak asitli artıklar oluşur. Bu asitli artıklar dişlerin [Devamı]
Süt içerisinde buluna “KAZEİN” isimli protein sayesinde dişlerde çürük oluşumunu önlemede oldukça önemli bir besindir. Ancak süte katılacak şeker bal ve [Devamı]
Hamilelik sürecinde hormonal değişimle beraber dişeti hastalığı görülme oranı son derece fazladır. Doğru ve düzenli diş bakımıyla bunun önüne geçmek [Devamı]