Süt içerisinde buluna “KAZEİN” isimli protein sayesinde dişlerde çürük oluşumunu önlemede oldukça önemli bir besindir. Ancak, süte katılacak şeker, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar çürük riskini artırır.
Beyaz peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir.
Peynir, ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.
Yer fıstığı içindeki fosfat ile kakao ise tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler vardır.
Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur. Ancak içindeki şeker göz ardı edilmemelidir.
Şekersiz veya xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş çürümelerini engeller.