Beslenmenin Ağız ve Diş Sağlığı Üzerine Etkisi

Süt içerisinde buluna “KAZEİN” isimli protein sayesinde dişlerde çürük oluşumunu önlemede oldukça önemli bir besindir. Ancak, süte katılacak şeker, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar çürük riskini artırır.

Beyaz peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir.

Peynir, ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.

Yer fıstığı içindeki fosfat ile kakao ise tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler vardır.

Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur. Ancak içindeki şeker göz ardı edilmemelidir.

Şekersiz veya xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş çürümelerini engeller.

Son Yazılar
Tam dişsiz ağızlarda her çeneye sadece 4 implant uygulanarak cerrahinin yapıldığı gün üzerine sabit bir hibrit protezin vidalanmasıyla hastanın sabit [Devamı]
Özellikle ön bölge dişlerinizde çapraşıklık varsa ve diş teli takmak istemiyorsanız size invisalign sistemini önerebiliriz. İnvisalign sisteminin ismi İnvisible (görünmez) [Devamı]
Ağız içerisindeki ‘streptekokus mutans ve laktobasillus’ adlı 2 bakteri grubunun elverişli ortamı bulduklarında çürük oluşturmak için sadece 20 dakika süreye ihtiyacı [Devamı]
Fındık fıstık nohut badem leblebi gibi sert kuruyemişler lokum sakız kuru incir karamel gibi yapışkan yiyecekler kızarmış ekmek simit [Devamı]
1. Sağlıklı dişler  kökleri ile çiğneme kuvvetlerini çene kemiğine iletirler. Eğer bir ya da birden fazla diş kaybedildiği zaman çiğneme kuvvetleri [Devamı]
Dişlerimizin üzerinde oluşan çürükler koyu siyah renkte görülür. Yediğimiz yiyecekler bakteriler tarafından parçalanarak asitli artıklar oluşur. Bu asitli artıklar dişlerin [Devamı]
Süt içerisinde buluna “KAZEİN” isimli protein sayesinde dişlerde çürük oluşumunu önlemede oldukça önemli bir besindir. Ancak süte katılacak şeker bal ve [Devamı]
Hamilelik sürecinde hormonal değişimle beraber dişeti hastalığı görülme oranı son derece fazladır. Doğru ve düzenli diş bakımıyla bunun önüne geçmek [Devamı]