Dişlerimizin üzerinde oluşan çürükler koyu siyah renkte görülür. Yediğimiz yiyecekler bakteriler tarafından parçalanarak asitli artıklar oluşur. Bu asitli artıklar dişlerin yüzeyindeki koruyucu tabaka olan mineyi aşındırır ve çürük dişin iç tabakalarına ilerler. Zamanında tedavi edilmeyen diş çürükleri ağrı apse ve şişliğe yol açar kanal tedavisi gerektirir. Daha da geç kalınırsa diş kaybı kaçınılmazdır. Diş aralarında oluşan çürükler en tehlikeli çürüklerdir. [Devamı]
Süt içerisinde buluna “KAZEİN” isimli protein sayesinde dişlerde çürük oluşumunu önlemede oldukça önemli bir besindir. Ancak süte katılacak şeker bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar çürük riskini artırır. Beyaz peynir yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak dişin yapısını güçlendirir. Peynir ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır. Yer fıstığı içindeki fosfat ile kakao [Devamı]
Ağız içerisindeki ‘streptekokus mutans ve laktobasillus’ adlı 2 bakteri grubunun elverişli ortamı bulduklarında çürük oluşturmak için sadece 20 dakika süreye ihtiyacı vardır. Çürük oluşumu için elverişli ortam nasıldır? Günlük tüketilen yiyecek ve içecekler ağız ortamındaki asit miktarını arttırır ve bu asit oluşumu dişin sert dokusunun yapısının bozulmasına dolayısıyla diş çürüklerine neden olur. Yiyecek ve içeceklerle aldığımız asitler haricinde ağız içindeki yaklaşık [Devamı]
Hamilelik sürecinde hormonal değişimle beraber dişeti hastalığı görülme oranı son derece fazladır. Doğru ve düzenli diş bakımıyla bunun önüne geçmek mümkündür. Diş fırçalamanın yanı sıra düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Hamilelikten önce dişetlerinin ve dişlerin bakımının sağlanması anne ve bebek için son derece önemlidir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile hamilelik planlanmadan yapılan ağız ve diş muayenesi konforlu bir hamilelik geçirmenizi [Devamı]